dodávateľský reťazec
dodávateľský reťazec

Citlivý tovar si vyžaduje špeciálny prístup. V sklade v Seredi vám ho garantujú najvyšším bezpečnostným certifikátom

Drogéria, módny tovar, elektronika, alkohol, farmaceutický tovar alebo tabakové výrobky. Tovar v týchto kategóriách je často označovaný ako citlivý, prípadne so…

Na stránke September 23, 2024

Dôvody môžu byť rôzne – od teplotných, cez krehkosť, citlivosť na svetlo, až po tovar s vysokým rizikom krádeže. Je preto dôležité vybrať si správneho logistického operátora, ktorý vám zaručí tie najvyššie bezpečnostné štandardy skladovania takéhoto tovaru. O certifikáte TAPA FSR A a o tom, ako ho aplikujú v sklade FN Logistic v Seredi, nám porozprával jeho riaditeľ, Julien Lalande.

Aký tovar skladujete na platforme FM Logistic v Seredi?

Na našej platforme v Seredi obsluhujeme zákazníkov z rôznych odvetví. Na rozlohe vyše 55 000 m2 ponúkame skladové priestory s kapacitou približne 80 000 paliet. Výhodou je, že naše sklady môžeme flexibilne rozdeliť na individuálne zóny so špecifickými požiadavkami. V závislosti od potrieb to môžu byť vysokoskladové regály, linky na co-manufacturing, cross-dock zóny alebo sklady s kontrolovanou teplotou. V špeciálnych zónach môžeme skladovať produkty vysokej hodnoty, ktoré si vyžadujú mimoriadne fyzické zabezpečenie a kontrolu. Naše skladové priestory spĺňajú bezpečnostné štandardy TAPA FSR kategórie A a tiež požiadavky na skladovanie citlivých produktov vystavených riziku krádeže.

Povedzme si niečo viac o spomínanej certifikácii TAPA FSR. V čom je výnimočná?

Norma TAPA FSR (Facility Security Requirements – požiadavky na zabezpečenie objektu) obsahuje minimálne požiadavky týkajúce sa bezpečného skladovania a dočasného uskladnenia tovaru v celom dodávateľskom reťazci. Vďaka nej sú v našich skladoch aplikované uznávané priemyselné postupy, technológie, ale aj systém vzdelávania, proaktívna identifikácia trendov kriminality a bezpečnostných hrozieb dodávateľského reťazca.

Čo musí sklad spĺňať, aby danú certifikáciu získal?

Pravidlá sú jednoznačne definované v štandarde TAPA FSR a pre získanie certifikátu je potrebné ich 100 %-né splnenie. Súlad sa preveruje certifikačným auditom. Požiadavky zahŕňajú celú paletu aktivít – výber a školenie zamestnancov, subdodávateľov, dopravných spoločností, vstup do priestorov pre osoby a automobily, nakládka a vykládka tovaru atď. Nemenej dôležité je technické zabezpečenie skladových priestorov od oplotenia, osvetlenia, fyzického zabezpečenia objektu cez elektronický systém evidencia osôb, ich pohybu až po elektronický zabezpečovací systém a CCTV.

Sú potrebné aj špeciálne bezpečnostné opatrenia? Ak áno, aké?

Dodatočné opatrenia zahŕňajú postupy na kontrolovaný vstup do skladovacej zóny, dodatočné monitorovanie pomocou CCTV a dodatočné opatrenia zabezpečenia objektu mimo prevádzkových časov.

Akú výhodu majú zákazníci FM Logistic oproti logistickým spoločnostiam, ktoré túto certifikáciu nemajú?

Pre poskytovateľov logistických služieb je kriminalita v rámci dodávateľského reťazca jednou z najväčších výziev pri skladovaní hodnotných a vysoko rizikových produktov. Zavedením a aplikáciou štandardov TAPA poskytujeme zákazníkom istotu zabezpečenia skladovaného tovaru, predchádzame krádežiam v reálnom čase, s využitím najnovších preventívnych a technických opatrení.

A na záver, čo by ste vypichli ako najdôležitejšie pri skladovaní tabakových výrobkov?

Je to hlavne v dodatočných kontrolných postupoch a dodatočných technických opatreniach. Princípom je neustála kontrola a dohľad nad skladovaným tovarom v reálnom čase.

Bol tento obsah zaujímavý, užitočný?